Vaerweghdok ho gelijkstroom digitaal

Vaerweghdok


VAERWEGH DOK, de digitale baan in 2-rail H0 van MTD Treinenclub vzw uit Edegem is inderdaad geïnspireerd op de thuishaven van de club, namelijk (Groot) Antwerpen en omstreken. Dat is misschien de reden dat water en industrie centraal staan als thema voor deze baan. Het geheel is een evocatie geworden van een aantal markante spoor gerelateerde dingen die in Antwerpen en omgeving te vinden zijn. Dingen in volle glorie maar evenzeer in verval, de eeuwige strijd in een industrie- en havenstad tussen oud en nieuw. Het is ook de plaats waar oud een nieuwe bestemming krijgt.


Het industriële karakter wordt op de baan gekenmerkt door een dok. Een dok dat “ergens” een verbinding heeft met een imaginair kanaal. Aan het dok ligt een kleine containeroverslag van schip op trein op vrachtwagen. Dit geheel is voorzien van een schip dat beladen en gelost kan worden met een portaalkraan. Ook een aantal andere industrieën vinden hun plek op de baan. Deze zijn onderling verbonden met een enkelsporige lijn enkel toegankelijk voor diesels in de voorgrond. Een enkele spooraansluiting is slechts vanuit het schaduwstation bereikbaar. De nieuwere geëlektrificeerde dubbelsporige hoofdlijn snijdt het tafereel als het ware middendoor, vertrekkend van op de oude spoordijk aan de stad op weg naar de andere kant van het land.


Op VAERWEGH DOK zijn er een aantal kunstwerken geplaatst, althans toch in de bouwkundige context waarvan voor elk stuk wel ergens een voorbeeld in de groot-Antwerpse regio een voorbeeld van te vinden is.

Blikvangers op deze baan zijn onder andere:

  •De dubbelsporige dijk geïnspireerd op de grote muur van Antwerpen Dam

  •Het betonnen viaduct met halteplaats naar analogie van Antwerpen-Groenendaallaan

  •De doorsteek ter hoogte van de Noordlandbrug vindt hier ook zijn equivalent

  •Een evocatie van de "centers" van het Antwerpse Ringspoor maakt het beeld compleet

Verder is de baan voorzien van een bovenleiding quasi op schaal en een werkende containerkraan aan de kade.


Mogelijkheden tot verdere uitbreidingen zijn er, als er ooit meer plaats komt.


                                 

                                Foto's Bruno Marschang                                                                                                        foto's Evan Daes

ONZE SPONSORS

click and link


Baanverantwoordelijke

Frans Peeters